27 oktober 2015

Effekt redan i år...

Personligen vill jag hylla två ändringar som klubbarna har röstat igenom på de senaste två årens repskap.

För två år sen röstades slutspelet bort. En av anledningarna var att fler lag skulle få spela fotboll i oktober, inte bara de lag som går till slutspel.
En fullträff enligt mig. Jag tränar nu ett lag som inte är aktuellt för slutspel, och vi har för första gången spelat seriematcher ända in i kaklet. Och det har varit jättekul och utvecklande.
Tidigare år har hösten varit kort, börjat i mitten av augusti och slutat sista september. Att få en extra månad och därmed också förkorta vintersäsongen med en månad har i alla avseenden varit mycket bra för min trupp.

Förra året röstade klubbarna igenom att vi ska inför "Fri anmälan". Iofs inte förrän nästa år, men det har ju gett effekt redan i år. Årets tabellplacering ligger inte till grund för serietillhörighet 2016.
Återigen är det bra för mig och min trupp, trots att vi inte är elitsatsande eller slåss om platser på högsta nivån. Men jag som ledare känner ett större lugn och jag tror många lag vi möter känner likadant. Det kommer också in rapporter från lag och ledare som menar just detta.
Jag tror färre lag har toppats i årets slutspurt.
Jag tror det varit en lugnare miljö på en del matcher i årets slutspurt.
Jag tror det bidragat till fokus på utveckling snarare än resultat.
För mig är det i alla fall så.
Precis vad klubbarna ville när Fri anmälan röstades igenom.

Sen att jag själv nu sitter i samma sits som många andra ledare, lag och klubbar sitter i till nästa år är egentligen bara ett trevlig problem.
Men visst ställer jag mig också frågan: "Vilken nivå ska vi anmäla oss till nästa år?" :-)

S:t Eriks-Cupen är slut.
Seniorserierna i vårt distrikt är slut.
Endast några få matcher i Allsvenskan, Superettan och några kval och final matcher återstår.

Ändå är det redan fullt ös här på förbundet för att förbereda nästa säsong...

/ Björn