24 november 2014

Futebol dá forca

Nu har jag två gånger hört föredraget om Futebol dá forca. Jag har också fått förmånen att prata med Cecilia, kvinnan som dragit igång och driver detta projekt.

För er som inte hört talas om det kan jag rekommendera att söka upp detta på nätet och läsa om deras verksamhet.
Man kan kort säga att dom jobbar för jämställdhet och tjejers lika rätt till att idrotta genom att öka tjejers självkänsla och deras omgivnings förståelse.
Den största insatsen är nog gjord i Mocambique där dom startat upp en nationell liga för tjejer. Vinnarna där får varje år åka till Gothia Cup. Nu håller dom på att starta upp en liga i Zambia också.

Men det är långt ifrån bara fotboll som är viktigt på deras agenda. För att bli ledare i Futebol dá forca krävs mer än en vanlig tränarutbildning. Dom utbildar tjejerna, och deras föräldrar i många fall, i sex och samlevnad, jämställdhet och en hel del annat. Tänk er själva vilken effekt det kan ha i t.ex. Zambia, och vilken öppnare fotbollen kan vara för att nå dessa tjejer och deras föräldrar.
Jag är imponerad av hur långt dom kommit på fyra år.

Deras verksamhet finns här i Sverige också. Här handlar verksamheten främst om att få in fler invandrartjejer i fotbollen. Deras koncept "Futebol Aberto" ("öppen fotboll") låter tjejer spela fotboll utan krav från föreningslivet. Sen att många tjejer hittar glädje med fotbollen den vägen och senare startar lag är inte själva meningen, det är bara en positiv bieffekt.

Vi på Stockholms Fotbollförbund stöder detta med det vi kan. Vi utbildar vissa av deras ledare i fotboll. Vi uppmanar alla att stödja projektet på det sätt man kan. Det är ett utmärkt sätt att få fler tjejer att upptäcka fotboll, framför allt tjejer med invandrarbakgrund.

Futebol dá Forca startades för fyra år sen. Bara i Mocambique finns idag över 200 utbildade ledare och mer än 5000 tjejer ingår idag i nätverket och får utbildning i fotboll, sex och samlevnad, jämställdhet mm mm...

Cecilia Andrén Nyström heter kvinnan som startade projektet för fyra år sen och som fortfarande driver det.
Hon är idag 23 år ung...



19 november 2014

Repskap

Repskapet är det årliga demokratiska möte som bestämmer om tävlingsfrågor varje år. Alla klubbar är inbjudna, alla klubbar har varsin röst.

Som ni kanske läst och hört så var gårdagens repskap välbesökt och många och långa diskussioner hölls. Hela 81 klubbar var där och gjorde sin röst hörd, något som jag har förstått är rekord i "modern tid". Roligt.

Det var i sig det viktigaste med hela mötet. Att många var där. Ju fler som är där, desto mer förankrade blir besluten som tas. Många beslut togs också med en tydlig majoritet vilket också kändes bra.
Oavsett om förslag går igenom eller ej så känns det alltid bra att beslut blir tydliga och en stor majoritet står bakom dom.

Nu är inriktningen klar för nästa år och vi på kansliet fick lite att göra. Så även om matchspelandet går in lite i träda nu så finns att göra för att planera nästa säsong så det blir så bra som möjligt.

Som sagt var, oerhört kul att många kom och visade intresse. Stort tack till er som var där.

Intresset är stort för stockholmsfotbollen...

11 november 2014

Bred och stor verksamhet

Lite intressanta och aktuella siffor från tävlingssäsongen.
Vi kommer sammanställa lite mer noggrant så småningom, men här kommer ett smakprov på lite statistik.

Vi har under året spelat mer än 28.000 matcher i ST Erikscupen.
Och cirka 5.000 matcher i våra seniorserier.

Vi uppskattar att cirka 60.000 spelare har deltagit i ST Erikscupen och uppemot 15.000 spelare i våra seniorserier.
Vi har 170 klubbar med ungdomsverksamhet och över 400 klubbar sammanlagt.
Dessa har deltagit med över 4.000 lag i ST Erikscupen och runt 500 lag i våra seniorserier.
Nånstans mellan 25-30% är flick och damverksamhet.

Över 2.000 domare har dömt matcher i vårt distrikt under året.
På våra 288 planer i våra 22 kommuner som vårt distrikt innehåller.

Vi har också haft runt 80 samlingar med våra olika distriktslag under året och ungefär 600 spelare har fått chansen att delta i olika utsträckning på dessa samlingar.

Till dessa siffror kan man lägga till över 10.000 aktiva ledare. Troligen rätt långt över, vi har i alla fall haft 2.500 deltagare på kurser under året, och alla ledare har nog inte utbildat sig i år.

Föräldrar som ställer upp, kör, bakar, tvättar, hejar mm är till antalet näst intill oräkneliga...
 
Det är en imponerande och bred verksamhet vi har.
Vi har klubbar, lag och spelare som täcker det mesta. Som jämförelse med andra distrikt kan man säga att BP ensamt har lika många lag i seriespel som det finns i hela Dalslands seriesystem.

Men det finns självklart mycket vi tillsammans kan göra bättre.
Vi har under året drabbats av över 500 urdragna lag, många under seriens gång.
Vi har genomfört 4.200 matchflyttar, det är fler än 20 om dagen under tävlingssäsong.
Och 120 WO matcher blev liksom aldrig av.

Nu börjar uppladdningen inför nästa säsong. En del börjar med vila. Andra kör så länge det är snöfritt. Andra siktar in sig på fys under vintern medan ytterligare andra kanske väljer nån annan huvudsport under vinterhalvåret.
Som sagt var, med den breda verksamheten vi har finns möjlighet att välja.


Dags för vinterdäcken...